Povestea nuielușei lui Moș Nicolae nu e doar o glumă care v-o spuneau părinții în copilărie. E o poveste reală pe care merită să o cunoașteți.
A fost odată ca niciodată. Istoria adevărată a nuielușei lui Moș Nicolae
Potrivit legendei, sfântul Nicolae a fost un personaj extrem de bun și blând cu copiii. Însă a avut și o latură severă cu cei care au călcat strâmb. Istoria bisericească afirmă că Nicolae a păstorit comunitatea creștină din cetatea Mira Lichiei, în secolul al III-lea după Hristos.
Într-una din reuniunile vremii, se spune că Episcopul Nicolae a avut o polemică dură cu Arie, unul dintre cei care interpretau greșit misiunea lui Iisus și credința creștină. Nicolae s-ar fi supărat atât de tare, că i-ar fi dat o palmă lui Arie. În timp, potrivit voice over Romania, oamenii au ținut cont de întâmplarea de la Sinodul bisericesc și așa a apărut obiceiul să le fie dată o nuielușă celor care nu sunt cuminți.
Nuielușa ruptă dintr-un pom
Tradiția românească spune că nuielușa trebuie ruptă dintr-un măr sau dintr-un prun, neapărat un pom tânăr și roditor. Iar dacă vreun copil a primit-o trebuie să o pună în apă și să o țină în casă până la Crăciun. Dacă aceasta va înmuguri, se credea că micuțul va crește ca un creștin adevărat și va fi înțelept. Totodată, tradiția spune că fiecare creștin înainte de sărbătoarea lui Moș Nicolae, din 6 decembrie, trebuie să pună în apă o nuielușă, conform voice over Romania.
Dacă aceasta înflorește până la Crăciun, Sfântul se roagă pentru iertarea păcatelor acelei persoane. Potrivit cluj.com, Moș Nicolae mai este numit și Moș Nicoară. El poate veni călare pe un cal alb, de aceea se spune că vom aparte de o iarnă blândă și scurtă. În caz în care Moș Nicolae va veni pe un cal negru, va urma o iarnă geroasă și lungă.