Nu se mai trece la ora de iarnă. Nici un stat nu va mai fi obligat să facă acest lucru, potrivit unei propuneri a Comitetului de Turism şi Transport al Uniunii Europene.
Anul acesta nu se mai trece la ora de iarnă
Potrivit capital.ro, începând din acest an, se pare că nu se mai trece la ora de iarnă. Aceasta este propunerea Comitetului de Turism și Transport al Uniunii Europene, care urmează să fie analizată. În aceste condiții, fiecare stat membru UE va trebui să aleagă ce va avea de făcut.
Țările care decid să rămână la ora de vară vor schimba pentru ultima dată ceasul în ultima duminică din martie a anului 2021. Statele membre UE care vor opta pentru ora de iarnă vor schimba ceasurile în ultima duminică din luna octombrie a anului viitor. Țările vor comunica între ele despre toate modificările pe care le fac pentru buna desfășurare a pieței interne.
Ce s-a întâmplat până acum
Până acum, românii vor trece la ora de iarnă și vor da ceasurile cu o oră înapoi. Astfel, ora 3 dimineața va deveni ora 4 dimineața. Acesta este motivul pentru care vom dormi mai puțin. Pe de altă parte, e posibil ca anul 2020 să fie ultimul în care s-a mai procedat ca până acum, urmând ca o decizie oficială să fie dată începând cu anul viitor.
Printre țările în care nu s-a făcut trecerea la ora de vară se numără și Rusia. Motivul invocat a fost că oameni vor deveni bulversați și nu vor mai da randament la locul de muncă. Dacă se va hotărî să se treacă la ora iarnă, asta se va întâmpla în noaptea din 24 spre 25 octombrie. Potrivit oamenilor de știință, schimbarea orei poate duce la problem de sănătate. Se pot instala insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap. Acesta ese motivul pentru care s-a cerut în 2018 să se renunțe la schimbarea orei.