Este total neplăcut să fii refuzat de către asiguratorul auto pentru plata despăgubirilor în cazul în care ești implicat într-un accident rutier. Totul devine și mai neplăcut atunci când nu tu ești de vină pentru producerea accidentului.
Poți face ceva în acest sens? Da, iar un avocat din Suceava îți va explica care sunt pașii de urmat. Legiuitorul român a impus obligativitatea încheierii unei asigurări auto pentru toți șoferii, întocmai pentru ca în situații precum un accident rutier, aceștia să fie protejați financiar. Totuși, de-a lungul timpului s-a demonstrat că unele dosare de daună deschise în urma unor accidente auto au fost refuzate de către asigurători. Haide să vedem ce este de făcut.
Cum se cer despăgubirile de la asigurator?
Pentru a obține despăgubirile cuvenite de la asigurator în urma unui accident rutier trebuie să formulezi pretențiile. Mai exact, inițiezi o cerere de despăgubire către asiguratorul cu care ai încheiat polița de asigurare de răspundere civilă obligatorie.
Ce înseamnă mai exact cerere de despăgubire? Ei bine, articolul 20 din Legea 132/2017 definește cererea de despăgubire ca fiind documentul prin care partea judiciară sau asiguratul formulează către asiguratorul RCA sau către BAAR pretențiile de despăgubire. Un avocat din Suceava, așa cum este avocat Denisa Nimigean, te poate ajuta să compui această cerere. Ai toate datele de contact necesare pe avocatdenisanimigean.ro. Reține că un avocat poate înainta această cerere în numele tău.
Ce obligații are asiguratorul atunci când primește cererea de despăgubire?
Conform articolului 21 din Legea 132/2017, asiguratorul, în termen de 30 de zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori de către partea prejudiciată, este obligat:
- Să răspundă cererii asiguratului cu o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedește răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA. Atenție, prejudiciul trebuie să fie cuantificat;
- să notifice părții judiciare, în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, fie total, fie parțial, pretențiile de despăgubire.
Ce se întâmplă în situația în care asiguratorul refuză să îți plătească despăgubirile și nu notifică refuzul?
În acest caz, asiguratorul RCA este obligat la plata despăgubirii. Poți deschide procedurile privind efectuarea investigațiilor dacă ai dovezi concrete asupra producerii evenimentului. O dovadă concretă de care te poți folosi, conform avocatei Denisa Nimigean din Suceava, este expertiza realizată de un expert autorizat.
În termen de 10 zile, de la data în care asiguratorul RCA a primit hotărârea judecătorească sau acordul entității de soluționare a litigiului cu privire la suma de despăgubire, asiguratorul este obligat să facă plata.
Ce sancțiuni primește asiguratorul RCA atunci când refuză să îți plătească despăgubirile?
În cazul în care asiguratorul RCA întârzie în continuare cu efectuare plății, acesta primește penalități de 0.2% pe zi de întârziere, calculate la nivelul sumelor de despăgubire cuvenite sau la diferența de sumă neachitată.
Plata penalităților va trebui făcută ulterior odată cu plata despăgubirii.
În cazul în care, pe cale amiabilă, nu reușești să ajungi la o înțelege cu privire la stabilirea și acordarea despăgubirilor, următorul pas este să te adresezi unui avocat. Împreună cu avocat Denisa Nimigean, formulezi o cerere de chemare în judecată pentru societatea de asigurare în temeiul poliței de asigurare a asiguratului ce a produs accidentul.
Avocat Denisa Nimigean te va ajuta ca la formularea motivelor cererii de chemare în judecată să ai în vedere normele de guvernează asigurarea obligatorie RCA.
Așadar, iată că nimic nu rămâne la voia întâmplării, ci totul se plătește. Nu trebuie să lași lucrurile așa cum sunt atunci când ești implicat într-un accident auto, iar asigurătorul refuză să îți plătească daunele cuvenite. Există o mulțime de avocați pricepuți pentru astfel de dosare, printre care și avocat Denisa Nimigean, care te pot ajuta să îți faci dreptate.
Atunci când nu tu ești cel care a produs accidentul rutier, cu atât mai mare este frustrarea în cazul în care nu primești un răspuns din partea asiguratorului. Așadar, începe cât mai curând să faci toate demersurile necesare pentru a-ți face dreptate. Chiar dacă poate soluționarea dosarului va dura ceva timp, în final vei fi despăgubit. Apelează la un avocat specializat și începe procedura de chemare în judecată.