Pe durata de 40 de zile, cât durează Postul Crăciunului, între 15 noiembrie – 24 decembrie, credincioșii își amintesc de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.
Când începe Postul Crăciunului și ce trebuie să faceți în această perioadă
Ne mai despart doar câteva zile până vom intra în sfântul Post al Crăciunului. În toată această perioadă, credincioșii vor da la o parte mâncărurile de dulce. Se vor consuma doar preparate de post. În zilele de luni, miercuri și vineri nu se mănâncă ulei și nu se bea vin. Excepție fac zilele în care se prăznuiește un mare sfânt, însemnat cu cruce neagră.
Dacă în calendarul ortodox sărbătoare este cu cruce roșie, se face dezlegare și la pește. De asemenea, în toate zilele de sâmbătă și duminică, până pe data de 20 decembrie, credincioșii vor consuma pește și vin și vor bea vin. În plus, în ziua de Ajun se va mânca doar seara preparate specifice, respectiv grâu sfiert îndulcit cu miere, turte din făină, covrigi și poame.
Cu o zi înainte de intrarea în post este Lăsata Secului
Potrivit crestinortodox.ro, tradiția spune ca de Lăsata Secului, cu o zi înainte de începerea postului, gospodinele să spele toate vasele din casă. Important este ca acestea să nu mai aibă nici o urmă de grăsime. De asemenea, pentru ca gospodăria să fie ferită de boli și pagubă, se vor pune toate oalele din casă cu gura în jos.
Tot de Lăsata Secului, toate resturile de mâncare se strâng și se pun într-o față de masă. În prima zi de post acestea se vor arunca spre răsărit. În același timp se vor rosti următoarele cuvinte: “Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Tradiția spune că gospodarii care respectă acest ritual păsările nu le vor mai strica legumele și fructele. Potrivit unei vechi superstiții, în postul Crăciunului, fetele necăsătorite vor bate pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.