Cataracta este o afecțiune destul de frecventă și în rândul câinilor, nu doar a oamenilor. Ea se referă la încețoșarea cristalinului ochiului și poate varia de la acoperirea parțială până la acoperirea completă.
Știai că în rândul câinilor cele mai multe cazuri de cataractă sunt de natură ereditară? Ea poate fi tratată, lucru despre care vei afla mai multe informații în cele ce urmează. Este important să știi de la bun început că Nord Vet, cabinet veterinar Suceava, dispune de secție oftalmologică! Poți veni cu cățelul aici oricând dacă suspectezi că suferă de cataractă.
Simptomele cataractei la câini
Simptomele cresc în intensitate odată cu gradul de deteriorare al vederii. De exemplu, un câine afectat mai puțin de 30% nu va prezenta simptome prea evidente.
Dacă patrupedul tău suferă de cataractă, dă de obicei următoarele semne:
- se sperie mult mai ușor;
- se lovește des de obiecte din jur;
- nu mai apreciază la fel de bine distanțele;
- ochiul afectat are un aspect încețoșat.
De ce fac câinii cataractă?
După cum s-a enunțat și anterior, de cele mai multe ori cataractă are cauze ereditare. Însă mai există și o serie de factori care pot influența dezvoltarea ei, ca de exemplu:
- vârsta înaintată;
- diabetul;
- expunerea la radiații și substanțe toxice;
- hipocalcemia;
- șocul electric;
- inflamarea uveei ochiului.
Câinele are cataractă? Cum îți poți da seama de acest lucru?
În cazul în care observi încețoșarea ochilor câinelui, prezintă-te de urgență la un cabinet veterinar Suceava sau la cel mai apropiat din orașul tău. Diagnosticarea poate fi făcută doar de către medicul veterinar.
S-ar putea ca acesta să opteze și pentru teste de sânge și urină pentru a indentifica bolile care favorizează cataracta, cum ar fi diabetul și hipocalcemia.
La Nord Vet din Suceava te poți prezenta oricând împreună cu animalul tău de companie pentru un diagnostic corect. Ai toate informațiile despre locație și programul de lucru pe nordvet.ro.
Cum se tratează cataracta la câini?
Medicul veterinar s-ar putea să îți recomande operația, iar cel mai bine ar fi să nu întârzii prea mult această intervenție. Știai că dacă această boală evoluează poate duce la pierderea totală a vederii?
Despre cataractă trebuie să știi că evoluează extrem de repede. mai ales dacă patrupedul suferă și de o boală ce a favorizat apariția ei. Reține că nu toate cazurile de cataractă sunt operabile, așa că medicul veterinar este cel mai în măsură să decidă ce e cel mai bine de făcut.
Un consult de rutină este oricând binevenit, așa că recomandat îți este să te prezinți la medicul veterinar cât mai curând. Pentru suceveni și nu numai, Nord Vet are porțile deschise. Există în cadrul acestui cabinet veterinar și secție de oftalmologie veterinară, deci fii sigură că prietenul tău necuvântător va fi pe cele mai bune mâini.
Pentru mai multe detalii privind programul Nord Vet, accesați nordvet.ro.