Somnul este foarte important pentru o viata sanatoasa si insumeaza mai mult de un sfert din viata unui om. Unii ar spune…am o viata si pe aia sa o dorm? Nu, dar daca dormi prea putin in mod constant, corpul incepe sa se resimta. Cat poate rezista, totusi, un om fara somn si ce se intampla atunci cand visam?
Spre deosebire de unele pasari, despre care oamenii de stiinta spun ca isi odihnesc cate o emisfera a creierului, sau chiar pe ambele, in timpul zborului, sau delfinii care au capacitatea de a dormi, pe jumătate, în dimpul înotului, noi, oamenii, nu am ajuns la ajuns la performanța de a ne odihni în timp ce facem lucruri, nici măcar cu ajutorul inteligenței artificiale. Oamenii de știința din Statele Unite i-au supus la niște experiemente de nesomn pe piloții de pe avioanele de vânătoare americane. Dupa 4 zile de nesomn, pilotii au intrat într-o stare de delir.
Dar cat poate rezista, mai exact, un om fara somn? Aceasta intrebare a ajuns in atentia tuturor in anul 2009, dupa moartea lui Michael Jackson, cand un doctor a declarat la tribunalul din Los Angeles ca artistul nu a mai avut parte de somn cu adevarat in ultimele 60 de zile de viata. Michael Jackson a făcut timp de două luni perfuzii un anestezic puternic, pentru a-și trata insomnia, în condițiile în care se pregătea pentru o serie de spectacole care să marcheze revenirea sa în viața artistică. Chiar dacă medicamentul îl făcea pe Michael să se simtă odihnit, de fapt îi oferea un somn superficial, spun specialistii in somnologie de la Harvard. În urmă cu câțiva ani, un chinez de 26 de ani care a încercat să se uite la toate meciurile de la Campionatul European de fotbal a murit după ce a stat treaz timp de 10 zile si cateva ore. Numai că el consumase în timpul acesta alcool și fumase, deci nu se poate da vina exclusiv pe lipsa de somn. Totusi, omul care a reusit sa reziste cea mai indelungata perioada fara somn, este un american, care, pe cand avea 17 ani, a intrat in Cartea Recordurilor cu asta. A stat treaz 260 de ore, adica vreo 11 zile. In a 9-a zi de nesomn, baiatul nu a fost mai stare in stare nici sa faca niste calcule simple de matematica.
In mod normal, copiii au nevoie de peste 10 ore de somn, pe noapte, pana la 17, in functie de varsta, Adolescentii au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte, iar adultii trebuie petreaca 7-9 ore in pat. Dormind. Si sexul poate fi un factor. Femeile au tendinta sa doarma un pic mai mult decat barbatii desi nu exista o explicatie clara pentru asta. Dar acvand in vedere ca somnul influenteaza si felul in care aratam, este posibil ca unele doamne si domnisoare sa petreaca mai multe ore in pat. Primele semne extreme ale lipsei de somn se vad dupa primele 30 de ore, iar cele mai importante sunt incapcitatea de a gandi, de a lua decizii si tulburarile de vorbire.
Dar ce se intampla de fapt atunci cand dormim si visam?
In timpul somnului apar mai multe schimbari fiziologice: pulsul ne creste usor, respiratia devine mai rapida, temperatura devine mai ridicata si undele creierului se schimba. Desi muschii principali ai corpului sunt blocati, ca sa nu incepem sa ne manifestam fizic. Atunci cand visam, unele tesuturile musculare au spasme care acompaniaza activitatea sistemului nervos central. Exista, de asemenea, si o stimulare de natura sexuala: barbatii au adesea erectii in timpul somnului, iar femeile devin mai lubrifiate. Atunci, durata somnului poate diferi de la caz la caz…
Dar sa vorbim si despre calitatea somnului. Atunci cand ne odihnim bine, avem de multe ori si vise. De-a lungul istoriei, a existat o adevarata fascinatie fata de lumea misterioasa care ia nastere in timpul ce dormim. De exemplu, in Grecia Antica visele erau considerate o modalitate de a intra in legatura cu zeitatile. Iar Unii filozofi considerau ca somnul incepea in momentul cand mintea era golita de ganduri stimulatoare. Teoria care a dat startul unei oarecare intelegeri a acestui fenomen a fost formulata de Freud, psihiatru la bază, acum o sută și ceva de ani. El a fost primul care a spus ca o componenta imensa a mintii noastre este subconstientul. Subconstient despre care alti filozofi au zis mai tarziu ca e de fapt, inconstient, iar subconstientul e, de fapt, altceva. Nu intram in detalii. Ideea e ca mintea inregistreaza absolut tot, inclusiv dorinte si perceptii de care suntem sau nu suntem constienti. Iar visele reprezinta modalitatea prin care creierul scoate la suprafata aceste aspecte ascunse pana si noua.
Astfel, a dedus seful viselor, Freud, ca in timp ce visam, dorintele noastre, manifestate sau reprimate, dar neindeplinite in realitate, chiar se materializeaza la nivelul inconstientului. Drumul catre lumea viselor incepe cu cele mai vagi stari de somn. Atunci incepe sa scada activitatea creierului. Nouazeci de minute mai tarziu incepe miscarea rapida a ochilor (MRO sau REM – rapid eye movement) si SNC-ul se porneste. Apoi, creierul incepe sa transmita semnale catre regiunea numita „talamus”. De aici, ele sunt transmise in cortexul cerebral – care se ocupa cu invatarea si gandirea. Aceasta informatie formata din semnale reprezinta… un vis.
Pentru Freud, inconstientul colecteaza si acele dorinte puternic interzise de latura morala ale individului, cum ar fi dorintele sexuale. Mai exact, în vis ne pot apărea drept satisfăcute cele mai adînci dorinţe în fapt nesatisfăcute, adică reprimate, pentru a ţine psihicul într-o stare relaxată , făcând, astfel, somnul posibil. Asadar, Freud spunea ca majoritatea covârșitoare a simbolurilor din vise, sunt simboluri sexuale. (…)Ceea ce ne învață analiza este că multe alte vise, care nu par la prima vedere să includă preocupări erotice se reduc, prin munca de interpretare, la o realizare a dorinței sexuale. In timp ce visam, creierul produce cantitati mari de cortizol. Aceasta substanta chimiica ajuta la consolidarea memoriei. Apoi, in timp visului, creierul mai produce o substanta care blocheaza muschii, asa cum am mai spus, si nu iti permite sa reactionezi fizic la ceea ce visezi. Asa, partenerul se trezeste in fiecare dimineata… cu bine, teoretic.( poza cu o femeie disperata dimineata) În incheiere, visele simbolizeaza, in general, ceea ce este important pentru tine. Ceva important ce ai reusit sa realizezi sau dupa care tanjesti, uneori, in mod inconstient.