Regii României au preferat mereu să consume mâncare tradițională românească și asta în cantități cât mai mici. Un preparat culinar nelipsit de pe masa regelui Carol I a fost ciorba pescărească.
Ciorba pescărească, unul din preparatele culinare adorate de regele Carol I
Potrivit istoricilor Filip-Lucian și Ana Iorga, regula de aur a epocii a fost aceea că la o masă regală nu te duci niciodată ca să te înfrupți. Și atunci, ce mâncau marii regi ai României? Potrivit historia.ro, regele Carol I, lua întotdeauna prânzul la ora 13.00, mânca puțin și se rezuma la mese din legume și fructe. Întotdeauna la ora cinci, acesta bea ceaiul.
Chiar dacă a avut o educație germană riguroasă, acesta s-a preocupat și de bunăstarea subalternilor săi. Este cel care a introdus popota pentru ofițeri și a petrecut de multe ori alături de aceștia. Istoria spune că acestuia i-au plăcut întotdeauna mesele în aer liber. Acolo opta pentru preparate românești, în special sarmale, mititei și carne la frigare.
Împăratul Franz Iosef al Austro-Ungariei, acesta mânca constant o farfurie cu supă de vită
De asemenea, atunci când ajungea la Dunăre, Carol I nu refuza niciodată ciorbă pescărească, crap la proțap și icre negre. În ceea ce îl privește pe vărul regelui, împăratul Franz Iosef al Austro-Ungariei, acesta mânca constant o farfurie cu supă de vită cu legume. Urmată de o felie de carne de vită. Marea regină a românilor, Maria, era pur și simplu îndrăgostită de dulciuri.
Mai ales de fondantele rusești, preparate din fragi proaspeți și pesmeții crocanți pe care îi servea alături de cafea. Nici regele Ferdinand nu a fost un mâncăcios, însă pentru el micul dejun a fost întotdeauna cea mai importantă masă a zilei. Printre preparatele care nu lipseau de pe masă s-au numărat pâinea prăjită, untul, marmelada, mierea, ouăle, friptura la grătar, șnițelul cu cartofi și multe fructe.