Cei aproape 8 milioane de români care cotizează la fondurile private de pensii își văd acumularile din cont diminuate in ultima perioada.
Acesta, insa, nu constituie un real motiv de speriat, dat fiind faptul că aceste economii sunt făcute pe temen lung, dar o decizie in zilele de azi poate face diferența peste 10-12 ani, atunci când perosoanele ce au început să cotizeze de mult timp vor reusi sa intre in plată.
Potrivit ECONOMICA.net, in România există nu mai putin de opt fonduri private de pensii la care cotizează obligatoriu toți românii trecuti de 35 de ani. Opțional, în acest sistem de pensii au putut sa se inscrie și cei a căror vârsta a fost peste 35 de ani în momentul cand s-a lansat acest sistem. Practic, există peste 7 milioane de conturi deschise în aceste fonduri private, iar o bună parte din cotizațiile angajaților pentru asigurări sociale merge, negresit, către fondurile de pensii.
Cea mai mare parte din bani merg spre titluri de stat, iar circa aproape un sfert ajung în acțiuni cotate la Bursă, in timp ce restul sunt reprezinta plasamente în depozite bancare, obligațiuni municipale sau obligațiuni emise de companii private.
Trebuie stiut faptul că ‘mutarea’ poate face o reală diferența. Mai exact, ceea ce inseamna performanțele administratorilor de fonduri sunt, adesea, iar mutarea inteligentă de la un fond la altul poate aduce fericire peste ani.
Important este că legea permite acest tip de mutare către alt administrator, potrivit celor de la Asociația pentru Pensii Administarate Privat din România (APAPR) . Reprezentantii acestei institutii mai notează că documentatia trebuie ceruta direct la administrator, care o poate trimite direct prin posta, in timp ce locuitorii capitalei se pot deplasa personal la sediul administratorului pentru semnarea acestor acte.
Mai departe, trebuie notificat actualul administrator, prin intermediul unui formularul care poate fi descărcat de pe site-ul ASF. Mai apoi, se face transferul disponibilitatilor in bani ale clientului interesat, de la un fond la celalalt. Suma transferata va fi egala cu valoarea la zi a unitatilor de fond detinute de către vechiul fond, sumă care , pracitc, se converteste ulterior la unitatile noului fond. După ce este finalizată această procedură, veti primi prin posta o informare de confirmare.
I was reading through some of your articles on this website and
I believe this website is really informative! Keep on posting.Leadership