Pe 15 august, întreaga creștinătate sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. De ce nu se spune La mulți ani în această zi.
De ce nu se spune La mulți ani de Adormirea Maicii Domnului
În fiecare an, pe data de 15 august, se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, moment în care 2,2 milioane de români își serbează onomastică. Potrivit tradiției, nu se spune La mulți ani în această zi. Care este motivul? Se presupune că e mare păcat să vă bucurați în ziua în care a murit Maica Domnului. Tot tradiția menționează că de Adormirea Maicii Domnului se pomenesc doar morții. Ziua când veți putea sărbători este 8 septembrie, când biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.
Biserica spune însă că nu e păcat să transmiteți urări
Pe de altă parte însă, biserica nu spune că este greșit să felicitați pe cineva de 15 august. Și asta pentru că moartea Maicii Domnului este considerată mutare la viață. Așa cum reiese si din troparul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului:
„Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. De asemenea, sfinții părinți susțin că Maica Domnului nu a rămas în mormânt, ci a fost mutată cu trupul la ceruri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri și de acolo se roagă neîncetat pentru omenire. În calendarul popular, de Sânta Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă. Tot pe 15 august, marinarii sărbătoresc ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.
De 15 august, fetele nemăritate poartă năvalnic
Ziua de 15 august este plină și de tradiții și obiceiuri. Se spune că fetele necăsătorite trebuie să poarte năvalnic, ca să aibă pețitori. Tot atunci ciobanii coboară oile de la munte și se organizează târgurile de toamnă. Se crede că dacă înfloresc trandafirii în apropierea Sfintei Marii, este un semn că vom avea toamnă lungă.