În Postul Crăciunului majoritatea românilor apelează des la mezelurile de post, fie că e vorba de crenvuști, pateuri sau salam. Din nefericire însă, acestea conțin foarte multe E-uri și grăsimi hidrogenate, dăunătoare sănătății.
În Postul Crăciunului, evitați mezelurile de post. Sunt dăunătoare sănătății
Unul dintre cele mai consumate produse în perioada Postului Crăciunului este pateul din soia Acesta, spun specialiștii, conține la fel de mulți aditivi ca și cel original. Tocmai de aceea astfel de produse nu se recomandă să fie consumate zilnic. Dintre toate produsele vegetale, se pare că cea mai bună opțiune rămâne brânza tofu, urmată de laptele de soia. Brânza tofu are un indice glicemic mic, dar este o sursă importantă de acizi Omega 3 și Omega 6. Totodată, conține vitamina K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu.
Unele produse de post conțin proteine din lapte
Potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi, citat de doctorulzilei.ro, “există unele tipuri de caşcaval din soia care conţin cazeină. Adică o proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia. Acest produs, deşi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post”. Acesta trage un semnal de alarmă și susține că ingrediente precum cazeina, derivat de ou, zer, praf de zer nu au ce să caute într-un produs de post. Specialiștii susțin că în post nu trebuie să lipsească de pe masa fasolea boabe, lintea, mazărea, cartofii, dar și smochine și semințe de susan.
Postul nu este indicat celor bolnavi și femeilor însărcinate
Cel mai puternic vor resimți postul persoanele care care sunt obișnuite să consume cât mai multe produse animale, de aceea este recomandat ca în perioada anului să țineți post în fiecare miercuri și vineri a săptămânii. Potrivit medicilor, postul nu este indicat copiilor, persoanelor slăbite și celor care suferă de boli cronice, precum și femeilor însărcinate.