Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Vom dormi cu o oră în plus.
Începând cu această noapte, vom dormi cu o oră în plus
În noaptea de 24 spre 25 octombrie, România revine la ora standard. În consecință, vom dormi cu o oră în plus, întrucât ora 04.00 devine ora 03.00. Pentru o singură dată în an, ziua va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă după cea din primăvară când s-a trecut la ora de vară.
Ce probleme de sănătate putem întâmpina
Potrivit RomaniaTV, specialiștii susțin că odată cu schimbarea orei, vom putea avea probleme de sănătate. Medicii afirmă că se pot instala insomniile, dar ne putem confrunta și cu nervozitate și oboseală. Totodată, se poate instala astenia, dar și vertijul, irascibilitatea, anxietatea, tulburările de concentrare sau modificarea apetitului. Nici vârstnici nu vor scăpa, aceștia pot avea probleme, mai ales dacă fac parte din categoria celor care iau medicamente la ore fixe.
Nu se modifică mersul trenurilor
Pe de altă parte, CFR Călători spune că schimbarea orei nu va modifica mersul trenurilor. ”Toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4:00 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4:00 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite.
Aici vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie”, anunță CFR Călători. Într-o rezoluție adoptată la 8 februarie 2018 s-a cerut o evaluare a regimului actual al orei. S-a dorit să fie impusă renunțarea de anul trecut, dar s-au opus unele state. Se pare însă că schimbarea orei va fi oprită în anul 2021.