Se spune că oricine se roagă la Cuvioasa Parascheva de ziua Cuvioasei, își va îndeplini toate dorințele. Puțini sunt cei care cunosc ce blestem îl au veșmintele Sfintei Parascheva.
Miercuri, 14 octombrie 2020, e ziua Cuvioasei Parascheva. Ce blestem îl au veșmintele Sfintei
Potrivit vechii tradiții, sfânta Parascheva poartă două rânduri de veșminte. Un rând nu se schimbă niciodată, iar altul este înlocuit anual. Pe hainele care niciodată nu se dau jos, există un sigiliu, pe care este scris blestemul ce aparține domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam, informează crestinortodox.ro.
„Blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”, stă scris pe hainele purtate de Cuvioasa Parascheva. “Această interdicție rămâne neschimbată”, a precizat Mitropolia Moldovei. Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile. Pe 14 octombrie 1641 au fost așezate în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“. În 1887, moaștele ei au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Iași.
Rugăciune la Cuvioasa Parascheva
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura. Nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii. Ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor. Care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate. Iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne!
Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre. Ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele. Dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne noua sănătate și viață ferită de toată răutatea. Și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor. Ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin”.