Există oare acest fenomen de îmbolnăvire subită sau e vorba de un efect placebo? Ce e deochiul? Nu-l luați în râs. Vă poate ucide.
Nu luați în râs deochiul. Vă poate ucide
Nu poate fi explicat de știință dar asta nu înseamnă că nu e extrem de periculos. Deochiul este un transfer misterios de energii între două persoane despre care s-a vorbit chiar în Vechiul și Noul Testament: „Nu mânca pâinea celui ce se uită cu ochi răi şi nu pofti bucatele lui.” (Pildele lui Solomon, 23:6).
„Căci dinăuntru, din inima omului, ies cugetele cele rele. Desfrânările, hoţiile, uciderile, adulterul, lăcomiile, vicleniile, înşelăciunea. Neruşinarea, ochiul pizmaş, hula, trufia, uşurătatea. Toate aceste rele ies dinăuntru şi spurcă pe om”. (Marcu 7:21-23). Potrivit renumitului profesor Alan Dundes, de la Universitatea din Berkeley, „credința în deochi ar avea origine indo-europeană și semitică. (…) la temelia credinței în deochi ar sta opoziția dintre umezeală sau apă, ca expresie a vieții și uscăciunea asociată morții. Astfel, adevăratul rău pe care cel ce deoache îl face victimei sale ar fi faptul că îl <<seacă>>, îl usucă.”
Care sunt persoanele care deoache
Primii pe listă ar fi cei invidioși, urmați de persoanele cu ochii verzi și albaștri despre care se spune că au o putere fantastică. O altă categorie de persoane care deoache sunt femeile care nu au copii. Potrivit adevarul.ro, cei care se deoache cel mai des sunt cei mici. În cazul deochiului există o multitudine de metode de prevenire. Cea mai folosită pare să fie protecția verbală când se rostesc formule de genul Să nu-i fie de deochi.
În Orientul Mijlociu sau Balcani li se pun celor care se deoache funingine sau praf pe față. Și tot în Orientul Mijlociu a devenit foarte populară amuleta hamsa, mâna cu cinci degete a Fatimei, fiica profetului Mahomed. La români, cele mai folosite sunt panglicile sau șnurile de culoare roșie, dar și potcoava. Alte obiecte menite să apere de răul provocat de deochi sunt mici oglinjoare. Acestea au rolul de a trimite înapoi maleficul, semințe sau pietre semiprețioase cu un desen concentric.