Este prima sărbătoare din Postul Crăciunului în care e dezlegare la pește. Ce semnifică Intrarea Maicii Domnului pentru întreaga creștinătate.
Prima sărbătoare din Postul Crăciunului. Intrarea Maicii Domnului în biserică. Tradiții și obiceiuri
Potrivit crestinortodox.ro, în această zi Fecioara Maria, în vârstă de trei ani este adusă la Templul din Ierusalim de Ioachim și Ana, părinții săi. Se spune că în această zi se deschid cerurile, iar oamenii pot să înțeleagă animalele. De asemenea, de Vovidenie credincioșii se roagă pentru împlinirea celor mai mari dorințe din viață. Pentru a-și găsi ursitul, fetele de la țară merg la fântâna cu o lumânare albă. Când cântă cocoșul, fata aprinde lumânarea pe care o pun pe marginea fântânii și privește în fântână.
Bucatele de post se dau de pomană copiilor și săracilor
De Vovidenie, gospodinele fac bucate de post și preparate din pește, pe care le duc la biserică. Ulterior, produsele sunt împărțite copiilor și săracilor. De asemenea, de Intrarea Maicii domnului în biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit înecați și fără lumânare. Alături de pachete, se împarte și o lumânare sau o candelă. Sunt și zone din țară unde gospodinele dau de pomană plăcinte cu dovleac și o lumânare albă.
Ritual pentru a îndeplini orice dorință
Potrivit tradiției, în noaptea din ajun, pe 20 spre 21 noiembrie, frecați ușile cu usturoi ca să nu intre energiile malefice. Nu are voie nimeni să muncească și se dau de pomană căni cu apă și colăcei cu lumânări. Se spune că așa cum va fi vremea de Vovidenie, așa va fi toată iarna. Dacă sunt nori, e semn rău, căci va urma un an cu epidemii.
De asemenea, dacă ninge la Ovidenie, va fi o iarnă grea. Pentru ca micuții să aibă o viață fără ghinion, țineți lumânări aprinse în casă. Nu dormiți în noaptea de ajun, pentru că veți avea probleme. Pentru a vi se îndeplini orice dorință, în ajunul sărbătorii umpleți o farfurie cu apă și puneți lângă o lumânare. Aveți grijă să nu se stingă. Faceți 300 de metanii, 100 la început, 100 la miezul nopții și 100 seara.