De anul viitor trebuie să fie redus deficitul bugetar. Singura soluție pentru evitarea unui șomaj este săptămâna de lucru de 4 zile pe săptămână. În plus, se pare că scad salariile. Cu 20%.
Scad salariile. Cu 20%. Vom munci doar 4 zile pe săptămână
„Reducerea cheltuielilor ar fi necesară numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, cu dotarea şcolilor, cu infrastructură etc. Deci, chiar presupunând că vreun Guvern îşi asuma actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească. Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocaţiile copiilor, cu profesorii etc”, a precizat economistul-şef al BNR în cadrul unei conferinţe online, potrivit adevarul.ro.
Șomajul va crește mult în mediul privat
Totodată, economistul șef al BNR a menționat că nu este deloc normal ca salariu mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. „O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari. Cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri. Cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina. (…) “Ori, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB la 2% din PIB în anul 2024.
Avem nevoie de 7 puncte. Și atunci, din cele 7 puncte din care scădem 2 puncte reducere de cheltuieli. Mai rămân 5 puncte aproximativ procente din PIB din creşteri de venituri. Şi aici mi se spune colectare mai bună. Foarte bine, colectare mai bună. Mi se spune colectare mai bună de peste 20 de ani. Asta înseamnă că, din ziua zero după câştigarea alegerilor, Guvernul trebuie să lanseze licitaţii pentru dotarea informatică a ANAF. Pentru case de marcat electronice, licitaţiile la noi se contestă, iarăşi se organizează, durează…”, a precizat acesta.