Lângă locuința lui Moș Crăciun, spune tradiția, s-ar afla un arbore uriaş, lângă steaua polară, unde se întâlneşte cerul cu pământul.
Ținuturile de gheață, locuința lui Moș Crăciun
Potrivit descopera.ro, în fiecare seară de Ajun, Moş Crăciun pleacă prin lume cu daruri. Demult, tare demult, Moşul călătorea pe un măgar alb. Apoi, aducea daruri la copii călare pe un cal cu aripi de aur, care se hrănea cu spice de grâu adunate încă din timpul verii. Mai târziu, Moş Crăciun era adus de un cerb alb.
Iar astăzi, Moșul umblă prin lume pe o uriașă săniuță trasă de faimoșii săi reni despre care se spune că pot zbura pe cer. Dar și renii au povestea lor. Astfel că o veche legendă din nordul îndepărtat spune că, la început, sania lui Moş Crăciun era trasă de un singur ren. Acesta era alb, mare şi puternic, aşa cum îl putem vedea prin pozele anilor ’50 ai secolului trecut.
Renii au puteri incredibile
Mai târziu, numărul lor a mai crescut. Având de străbătut distanţe lungi şi grele peste troiene uriaşe, Moşul a mai pus şi alţi reni. Aşa că numărul lor a ajuns la opt. Dar aceștia au devenit zburători cu puteri extraordinare. După ce stăpânul lor i-a hrănit cu nişte boabe de porumb ce i-au fost oferite în dar de către Vrăjitorul cel Bun.
În curând și-a făcut apariția și al nouălea ren, cel mai vestit: Rudolph, cel cu nasul mare și roșu. Gândindu-se că acesta nu va fi pe placul oamenilor, Moşul a transformat nasul renului dintr-unul mare şi urât, într-un far luminos. Acesta îi călăuzeşte pe ceilalţi reni şi sania trasă de ei pe drumurile pe care le străbat prin lume. În urma lui Rudolph trag la sanie, sârguincioşi, ceilalţi opt reni. E vorba de Dasher, Dancer, Donner, Vixen, Comet, Cupid, Prancer şi Blitzen. De obicei, Moşul intră pe furiş, după ce copilaşii au adormit, pe fereastră sau pe uşă. Coboară pe horn şi lasă darurile lângă bradul împodobit.