Pe 26 octombrie, întreaga creștinătate se închină Sfântului Dumitru. Este o zi plină de tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate întocmai.
Tradiţii şi obiceiuri de ziua Sfântului Dumitru
Printre cele mai inedite obiceiuri de sfântul Dumitru se numără focurile vii, care se săvârșesc în noaptea de 25 spre 26 octombrie. Este momentul în care oamenii aprind focuri pe dealuri peste care sar copiii, în credința că vor fi sănătoși. Tinerii care fac același lucru, se vor căsători mai repede. Pentru că acest foc este considerat sacru, după ce este stins, oamenii arunc cenușa în grădină.
Se împart covrigi, nuci, struguri
Tot tradiția spune că femeile mai în vârstă trebuie să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc. Tot în ziua sfântului Dumitru se pomenesc morții și se dă de pomană coliva de Sâmedru dar și colaci în formă de cruce. Pentru a vedea ce iarnă va veni păstorii vor așeza un cojoc în mijlocul oilor.
Dacă se va așeza pe acesta o oaie neagră va veni o iarnă bună. Dacă însă pe cojoc va sta o oaie albă, iarna se anunță aprigă. Un alt obicei se păstrează în Bucovina. Se spune că cei care vor semăna usturoi după sfântul Dumitru, vor avea parte în anul ce va veni doar de pagubă.
Potrivit crestinortodox.ro, cine va respecta tradițiile de Sânmedru va avea animalele protejate de lupi. Nu se folosește pieptenul în ziua sfântului Dumitru, pentru că veți atrage de partea voastră necazurile și primejdiile. În ziua sfântului, toată lumea trebuie să-și încheie socotelile, fie că e vorba de chirii, fie de împrumuturi. Tot atunci se vor tocmi și servitorii. În unele zonele ale țării locuitorii îl socotesc pe sfântul Dumitru că a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie.