Sărbătoarea Maicii Domnului, zi cu tradiții și obiceiuri, este prima mare sărbătoare din noul an bisericesc care a început pe 1 septembrie.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică
Nașterea Maicii Domnului, zi plină de tradiții și obiceiuri marchează hotarul astronomic dintre vară și iarnă. Sfânta Maria Mică anunță începutul unor activități specifice toamnei, de la culei viei și al nucilor, până la semănatul grâului. Tradiția spune că înainte de marea sărbătoare toate femeile trebuie să se pregătească, citind rugăciuni către Preacurata. Potrivit stiri.tvr.ro, nimeni nu are voie să facă treburi gospodărești, să spele rufe sau să facă curățenie în curte sau în casă. În caz contrar, se spune că veți atrage răul asupra familiei.
Femeile care vor să rămână însărcinate să se roage Maicii Domnului
De asemenea, tradiția spune că orice femeie care dorește să aibă copii, trebuie să se roage de Sfânta Maria Mică și i se va împlini dorința. Același lucru trebuie să-l facă și femeile care vor să nască ușor. Dacă se vor ruga cu tot sufletul, femeile care vor să se căsătorească își vor găsi sufletul pereche. În ziua de Sfânta Maria Mică, s-a păstrat obiceiul ca orice credincios să aprindă candele la icoana Fecioarei Maria.
În plus, 8 septembrie este momentul în care e foarte important să faceți pomană din fructele toamnei pentru cei trecuți în neființă. Totodată, se vor aprinde lumânări la morminte. Sunt patru mai mari sărbători de peste an închinate Maicii Domnului. Este vorba de Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Potrivit Protoevangheliei lui Iacob, Preacurata Fecioară a avut o descendență atât împărătească cât și preoțească. Tatăl său, Ioachim provenea din seminția lui Iuda, urmaș al regelui David, iar mama sa a fost sfânta Ana.