Ca la orice mare sărbătoare a creștinătății, pe 8 noiembrie se păstrează tradiții și obiceiuri din cele mai vechi timpuri.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil
Potrivit wowbiz.ro, de ziua sfinților Mihai și Gavriil nimeni nu are voie să munceacă, să meargă la câmp sau să coasă. De asemenea, nu e voie nici să călcați sau să gătiți și mai ales e interzis să vă certați cu cineva.
Se spune că cine nu cinstește ziua sfinților, se va chinui mult înainte de moarte. Tot pe data de 8 noiembrie, toți credincioșii se roagă pentru spor și sănătate. Și aprind o lumânare în cinstea sfinților. Din cele mai vechi timpuri, s-a păstrat obiceiul ca în sâmbăta dinaintea sărbătorii să se facă praznice pentru sufletul celor trecuți în neființă.
Ard păcatele oamenilor
Tot tradiția spune că cine se roagă sfinților Mihail și Gavriil va avea iertate păcatele și se va purifica, prin post. În ziua de 8 noiembrie se va împărți pomană pentru sufletele morților,. Acest obicei poartă denumirea de Moșii de Arhangheli. În multe zone din Transilvania se face o turtă rumenită din grâu și porumb. Preparatul se aruncă între oi și berbeci.
Dacă turta va cădea cu fața în sus, atunci oile care vor naște vor fi sănătoase. Sărbătoarea mai poartă și deumirea de Vara Arhaghelilor. De asemenea, între sărbătoarea sfinților Mihail și Gavriil și Crăciun tradiția spune că e neceasr să fie între două și patru zile senine. Acestea poartă numele de Vara iernii.
Despre Arhanghelul Mihail se cunoaște faptul că este conducătorul oștilor cerești-îngerești. Despre Arhanghelul Gavril se știe că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.