Data de 6 august are mare însemnătate pentru toți creștinii. Este ziua în care se sărbătorește Schimbarea la Față a Domnului. Ce tradiții și obiceiuri s-au păstrat din vechime.
Tradiții și obiceiuri pentru Schimbarea la Față
Sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului, cinstită pe 6 august este plină de tradiții și obiceiuri, păstrate din strămoși. Istoria spune că această sărbătoare datează de la începutul secolului al IV-lea. Atunci Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor.
Vechi documente despre această sărbătoare datează din prima jumătate a secolului al V-lea. Aceasta s-a generalizat odată cu hotărârea luată de Papa Calist III.
În această zi se deschid cerurile
Tradiția spune că în ziua de 6 august se deschid cerurile, iar cei aleși de Dumnezeu vor vedea Porțile Raiului. De asemenea, sărbătoarea trebuie cinstită cum se cuvine și nimeni nu are voie să muncească. În caz contrar, se crede că vor fi uscați ca florile care abia de acum vor începe să se veștejească.
Nu spălați haine în această zi pentru că altfel veți fi năpădiți de păduchi. Dacă femeile însărcinate vor avea grijă la ziua de 6 august, vor avea o naștere ușoară. Fetele necăsătorite nu trebuie să se tundă de Schimbarea la Față, pentru că nu le va mai crește părul.
Nu vă certați cu nimeni în această zi
Tot pe 6 august trebuie să nu vă certați cu nimeni, pentru că așa veți sta tot anul. Totodată se spune că care se roagă în această zi ca să scape de patimă, va fi vindecat. În această perioadă se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele.
De asemenea, credincioșii vor duce la biserică roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvântate de preoți și apoi împărțite celor sărmani. O veche superstiție spune că nu trebuie să vă scăldați în apele repezi de munte, pentru că vă puteți îmbolnăvi. De asemenea, nu e bine să dormiți afară.