Cancerul – majoritatea ne-am izbit de acest cuvânt, fie că l-am auzit sau vazut la ştiri, ne-a spus o cunoştinţă despre el, fie că am citit pe internet, despre această boală grea şi meschină, care nu face nicio diferenţă între oameni atunci când îi loveşte.
Învitat în podcastul „Fain&Simplu”, găzduit de Mihai Morar, renumitul medic neurochirug, care a operat și a ținut în mână soarta a 23.842, Vlad Ciurea, a dezvăluit ce și când se poate declanșa cancerul. „Noi ne naștem cu un bagaj genetic de 20 de mii de gene, pe care se transmite totul, de la stră-stră-străbunici”.
„Acolo sunt acumulate toate, eu sunt sigur că am și gena cancerului, am și gena hipertensiunii, am și gena diabetului, nici una nu le-am făcut din astea. Am toate astea pe genele mele. Când se activează? Foarte interesantă ideea profesorului Adrian Restian. Când? Când iei dintr-o anumită stare, de depresie, de supărare, de nervi, de ceva care nu merge, și atunci se activează ca un pianist care a apăsat pe clapă și a intrat în clapă, să zice, de neoplazie.
Când se face neoplazia cel mai frecvent? Vă spun un secret, la stres. Feriți-vă de stres! Stresul provoacă cea mai mare dereglare în creier, în organism, și atunci nu se mai adună stânga cu dreapta și dacă nu se adună se produce dereglare din creier în organism, și organismul produce aceste neoplazi.
Și atunci trebuie să evităm să avem neoplazie prin stres. Foarte interesantă această prezentare pe care am spus-o. Deci evitați starea de stres. Și de aici este și faza din care apare această nefrozare, care se numește ardere/prăjire a creierului”, i-a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea gazdei Mihai Morar, în podcastul „Fain&Simplu”.
Termeni ca tumoră, neoplazie, neoplasm, malignitate, sunt folosiţi ca sinonime pentru a denumi cancerul.
În întreaga lume, aproximativ 176.000 de noi cazuri de tumori cerebrale şi alte tumori SNC au fost diagnosticate în anul 2022, cu o mortalitate estimată de 128.000.
Tumorile cerebrale primare maligne reprezintă circa 1–2% din totalul tumorilor nou diagnosticate și aproximativ 2% din totalul deceselor asociate cancerului.
Acestea reprezintă cea de-a treia cauză principală de deces asociat cancerului la adulții tineri.
Mesajul lui Vlad Ciurea
”În meseria mea de neurochirurg, nu am reușit niciodată sa găsesc răspunsul la întrebarea nedreaptă: “de ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer?”, însă, mereu am răspuns că ar trebui sa îl prevenim.
Am sa va scriu mai jos, cele 10 porunci ale creierului, pentru a preveni apariția acestei boli îngrozitoare la nivel cerebral, pentru că, dragii mei, sănătatea este cel mai neprețuit lucru pe care îl putem avea in aceasta viața.
– “Cine se trezește de dimineața, departe ajunge!”
– “Aerul curat, sănătate pentru creier.”
– “Te miști, deci, exiști!”
– “Ziua bună se cunoaște după dușul de dimineață”
– “Micul dejun, luat în liniște”
– “Sănătatea din ceașcă: ceaiul!”
– “Zâmbet pentru o sănătate mai bună”
– “Alimentele ușoare, ideale pentru masa de prânz”
– “Masa de seară, cât mai ușoară”.
– “Somnul dulce mult aduce!”
Închei aceasta postare, rugându-va sa nu lăsați chiar și o mică modificare “pe mâine”, întrucât mâine poate fi deja târziu. Uitați de acel “ultim fum”, lăsați pe raft alimentele despre care știți că nu sunt sănătoase, beți mai degrabă un pahar de apă în defavoarea unuia cu suc acidulat şi ieșiți să faceți o plimbare în parc când este frumos afară.
Sănătate tuturor!”, a adăugat medicul.