Fostul polițist Cristian Cioacă – trimis după gratii în anul 2014 pentru uciderea și tranșarea cadavrului avocatei Elodia Ghinescu – nu își asumă nici în prezent faptele comise, nu le recunoaște și, implicit, nici nu le regretă, notează judecătorii în motivarea deciziei prin care i-au respins acestuia a doua cerere de liberare condiționată.
Pentru magistrații Judecătoriei Pitești a cântărit greu și atitudinea lui Cioacă față de victimă, precum și faptul că n-a achitat nici măcar parțial daunele către familia acesteia.
Motivele respingerii cererii de eliberare condiționată au fost explicate de instanță într-un document. Din documentul citat de ziare.com rezultă că judecătorii admit că fostul polițist a dat dovadă de „disciplină și stăruință în muncă”, dar au constatat că acesta nu recunoaște nici acum că a ucis-o pe Elodia Ghinescu:
„Față de aceste aspecte instanţa constată că persoanei condamnate nu i se poate reproşa conduita de ansamblu adoptată în timpul executării pedepsei, identificându-se o evoluţie pozitivă în plan educativ şi psiho-comportamental. Sub aspectul oportunităţii însă instanţa apreciază că nu s-a făcut dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, respectiv aceea de a da dovezi temeinice de îndreptare. Progresele condamnatului sunt evidente doar în raport cu conduita acestuia vizavi de normele instituţionale obiective, ce vizează funcţia coercitivă de execuţie a pedepsei.
Cristian Cioacă execută la Penitenciarul Mioveni pedeapsa de 16 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracţiunilor de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanarea de cadavre sau morminte şi acces ilegal la un sistem informatic.
Fostul polițist din Argeș a stat peste 10 ani la închisoare din pedeapsa pe care a primit-o pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu, al cărei cadavru n-a fost găsit niciodată. Deși executarea pedepsei urmează să expire abia la data de 2 august 2028, Cristian Cioacă vrea să fie liber pentru că a ispășit trei pătrimi din pedeapsă.
Din motivarea Judecătoriei Pitești rezultă că fostul polițist Cristian Cioacă a executat de la data de 18.06.2014 până la data de 10.05.2023, 3.249 zile, la care se adaugă:
- 449 de zile în arest preventiv,
- 480 de zile i se consideră executate suplimentar ca măsură compensatorie pentru executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare,
- 712 zile i se consideră executate ca urmare a muncii prestate.
Cristian Cioacă a fost propus, pe 10 mai 2023, de către Comisia Penitenciarului Mioveni, pentru liberare condiționată considerând că sunt îndeplinite toate condițiile.
În 2014, Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu. Ulterior, în august 2016, a fost condamnat și pentru acces ilegal la un sistem informatic. Magistrații i-au contopit pedepsele, Cioacă primind în final 16 ani și 8 luni de închisoare.
În sentința de condamnare, dată în iunie 2014, Cristian Cioacă a fost obligat de instanță să achite daune morale în valoare de 250.000 euro. Cu toate că au trecut de atunci 9 ani, nu a plătit din măcar o mică parte din sumă.
”Instanţa reţine că deţinutul a dovedit de-a lungul timpului nepăsare atât faţă de memoria victimei, prin neasumarea faptelor sale, cât şi faţă de victimele colaterale, prin faptul că nu a depus minime diligenţe de diminuare a consecinţelor infracţiunilor săvârşite, prin achitarea fie si parţială a despăgubirilor civile la care a fost obligat faţă de familia victimei (fiul minor al acesteia și al inculpatului, mamă, frate), cu toate că din caracterizarea depusă la dosar reiese că persoana condamnată a beneficiat de sprijin financiar pe tot parcursul executării pedepsei.
Realizând totodată venituri şi ca urmare a muncii prestate în penitenciar conform art. 83 alin.1 lit. a, b, e rap. la art. 86, art. 87 din legea nr. 254/2013, astfel că, în opinia instanţei avea posibilitatea de a achita cel puţin parţial sumele ce i-au fost puse în sarcină, dacă dorea să facă dovada bunei credinţe în acest sens”, a punctat judecătorul în motivare.