Toamna vine cu o ofertă bogată de fructe. Însă, deşi au multe vitamine şi minerale, vin la pachet cu mult zahăr mai ales dacă sunt foarte coapte. Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic despre fructele care “fac grăsime pe burtă”.
Mihaela Bilic a vorbit despre fructele care îngrașă cel mai tare: prunele şi strugurii.
Este bine să le consumăm, dar dacă mâncăm fructe în exces atunci ele se transformă în alcool în ficat și pot să ne îngrașe. Ele chiar fac grăsime pe burtă!
„Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate. Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare. În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox 10g/100g. De reținut că sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese… și cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci.
În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon). Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară”, a precizat Mihaela Bilic despre prune, scrie unica.ro.
Strugurii sunt plini de zahăr
„Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru, asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă”, a explicat nutriționistul. Strugurii conțin foarte mult zahăr. Astfel, sucul de struguri este recomandat celor care depun efort fizic intens, așa cum sunt sportivii.
„Strugurii sunt campioni la capitolul “dulceață”, au 15-20g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi.
Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular. De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă și la dispoziție”, mai anunță Mihaela Bilic.