Slujba de înmormântare a filosofului Mihai Șora, care a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 106 ai, a fost oficiată marți la Biserica Albă, înainte ca filosoful să fie înhumat la Cimitirul Bellu.
La finalul ceremoniei, când unul dintre preoți a anunțat că urmează înmormântarea la Cimitirul Bellu, la microfon a venit un bărbat care s-a prezentat drept Tom Șora, fiul filosofului, cerând permisiunea să vorbească.
În Biserica Albă, Tom Șora a acuzat-o pe Luiza Palanciuc, soția lui Mihai Șora, că nici măcar nu i-a informat pe el și pe sora sa, Sanda Șora (fiica filosofului, care este bolnavă și nu a putut ajunge la funeralii) despre decesul tatălui lor.
Unul dintre preoții care au oficiat slujba a intervenit după câteva minute și l-a oprit pe Tom Șora, argumentând că nu este momentul și locul pentru astfel de mărturisiri.
Discursul lui Tom Șora, fiul filosului:
„Am venit și în numele surorii mele, Sanda Șora, care nu a putut veni din motive de sănătate. Nu aș venit să țin acest discurs, acestă prelegere, dacă nu m-aș fi simțit obligat să fac lucrul ăsta. E spontană, nu am pregătit-o, am improvizat acum, dar am de spus niște lucruri care trebuie spuse, chiar dacă în cadrul ăsta au fost numai lucruri foarte frumoase aduse în sprit elevat, eu voi spune alte lucruri. Scurte.
Am aflat de moartea tatălui meu cu totul întâmplător, și anume o cunoștință a surorii mele a citit pe Facebook că a murit tatăl meu. Eu locuiesc în Germania. Și atunci sora mea, sâmbătă seara, mi-a spus că a murit tatăl nostru. Deci nu am fost înștiințat că a murit, am aflat întâmplător. Relația noastră, a familiei noastre cu tatăl nostru a fost sistematic împiedicată în ultimii 10 ani. Nu am putut lua legătura cu el nici telefonic, nici prin mail, a fost blocată. Nu puteam să dau telefon să vorbesc cu el, eram cenzurat. Am încercat de nenumărate ori în acești zece ani să iau contact cu el, nu am putut.
Acum trei ani am făcut o chestie specială: am venit neanunțat când erau demonstrațiile din august, din 2019, am venit spontan și acolo, practic, în piață, am vorbit cu tatăl meu și până la urmă, printr-o minune, am reușit să ne întâlnim de două ori într-un local, nu acasă. Și acolo am vorbit și a fost destul de bine ce am vorbit și am sperat că relația se va normaliza și că voi putea vorbi din nou, normal, la telefon, personal, cu tatăl meu care acum trei ani era lucid, se putea vorbi foarte bine cu el. După vreo două săptămâni, când m-am întors în Germania, am dat telefon să văd ce mai faci, cum îți merge…. Imposibil, nu am mai putut vorbi cu el”, a declarat Tom Șora.
Cunoscutul filosof și eseist Mihai Șora, care a murit la 106 ani, a vorbit, la un moment dat, despre ziua în care avea să nu mai fie printre noi.
„Nu mă gândesc la ea. Am o totală încredere că totul va fi bine. Știu că va veni”, spunea senin Mihai Șora, despre ziua în care va pleca spre nemurire.
Licenţiat în filosofie la Universitatea din Bucureşti, unde i-a avut profesori pe Nae Ionescu, Tudor Vianu, Nicolae Bagdasar şi Mircea Vulcănescu şi pe tânărul asistent Mircea Eliade, Mihai Şora a obţinut o bursă doctorală din partea Institutului Francez în 1939.
- În Franţa şi-a elaborat teza de doctorat despre opera lui Blaise Pascal sub îndrumarea lui Jacques Chevalier, iar în perioada 1945-1948 a fost cercetător la „Centre national de la recherche scientifique“ din Paris.
În 1947 publică, tot la Paris, Du dialogue intérieur. Fragment d’une anthropologie métaphysique, studiu apreciat de critica de specialitate franceză.