Din nefericire, au apărut cazuri și în România. Medicii trag un semnal de alarmă și ne învață cum să prevenim îmbolnăvirea.
Potrivit informațiilor oferite de OMS, crește de la o zi la alta numărul cazurilor de hepatită „misterioasă”, de cauze necunoscute, în rândul copiilor. Deși nimeni nu a putut identifica vinovatul, se pare că adenovirusul ar fi cel care ar crea mari probleme.
Care sunt simptomele
Ca și simpatomatologie, medicii vorbesc de inflamația ficatului, durere abdominală, diaree, vomă, stări de rău și colorarea ochilor sau a pielii în tentă gălbuie. Ceea ce îi îngrijorează pe medici e faptul că pacienții nu au făcut febră și nici nu au putut fi asociate la analize cu viruși hepatici obișnuiți de tip A, B, C, D sau E.
Mesaj de informare
Cunoscutul medic pediatru Andrei Craiu a publicat pe pagina de Facebook numită Spitalul Virtual pentru Copii un mesaj de informare pentru copii și părinți. Specialistul vorbește nu doar de simptomatologie, ci și de modul în care boala poate fi prevenită.
„Ce știm despre hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii? În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul).
Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă… Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces…
Ce trebuie făcut
OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri – vezi documentul de mai sus. (…) Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm exact doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect”, sunt sfaturile prețioase ale medicului.