Preparat specific bucătăriei româneşti, borşul de putină este un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afecţiuni la care medicamentele moderne dau gres de multe ori.
Puterea terapeutica a borșului vine și de la drojdia de bere care ajută fermentatia, ingredient care conține vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale în forme ușor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom.
Medicul Adina Alberts îți explică cum ți se poate schimba viața după ce l-ai introdus în dieta ta și de ce anumite persoane ar trebui să îl evite.
Citeşte întreaga ştire: Borșul poate face minuni pentru silueta ta. Sfaturile medicului Adina Alberts
“Borșul acru, o zeamă produsă prin fermentarea tărâțelor de grâu, care este atât de iubită și de consumată în România, este foarte puțin cunoscută în alte țări.
Borșul se prepară simplu, din tărâțe de grâu, mălai și drojdie de bere, la care se poate adăuga diverse verdețuri, leuștean, pătrunjel, mărar, cimbru, etc peste care se adaugă apa fierbinte, dar nu clocotită, adică apă la 60-65 grade Celsius.
Beneficiile acestei băuturi sunt foarte multe, dar trebuie să subliniez faptul că acestea sunt cu atât mai evidente și mai eficiente cu cât băutura este consumată mai aproape de forma ei naturală. Ce vreau să spun este că borșul care este fiert în ciorbe are mai puține beneficii decât borșul natural consumat ca atare”, spune Dr. Adina Alberts pe blog.
Ce afectiuni se amelioreaza cu bors
Boli respiratorii cronice: bronșita, astm, sinuzita. Pentru ameliorarea simptomelor se beau două câni de borș zilnic.
Adjuvant în tuberculoză – se bea în fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Motivul? Câteva substante active din borș blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.
Indigestie, voma – se bea zilnic înainte de masă o jumătate de pahar cu borș.
Oboseala cronică – se bea o jumatate de litru de borș pentru revigorarea rapidă a organismului.
Regleaza glicemia, în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
Borșul are și contraindicatii pentru persoanele cu probleme gastrice, care ar putea sa nu îl tolereze.